Kracht, cardio of beide inzetten voor vetverlies? Het blijft een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Nog steeds zien veel mensen “cardio” als belangrijkste determinant voor vetverlies. Denk maar aan alle mannen en vrouwen die eindeloos toeren in de sportschool, met als doel het kwijtraken van die overtollige kilo’s lichaamsvet.

Kracht vs. Cardio

Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat cardio slechts gezien moet worden als “supplement” en dat voeding de belangrijkste determinant is wanneer het om vetverlies gaat. Ook krachttraining gebruik je niet om vetverlies te realiseren. Het belangrijkste doel van krachttraining tijdens een fase van vetverlies is om het verlies van spiermassa te minimaliseren en het lichaam te shapen.

Juist die reeds opgebouwde spiermassa geeft de vormen en contouren aan je lichaam (ook bij vrouwen) en die wil je koste wat het kost natuurlijk behouden. Cardio is, wanneer vetverlies het doel, zoals reeds gezegd, slechts een supplement, oftewel een aanvulling op of een toevoeging aan het creëren van een calorietekort. Het voedingspatroon is uiteindelijk de belangrijkste determinant wanneer vetverlies het doel is.

Zes tips wat betreft vetverlies:

1. Voeding is de belangrijkste determinant om af te slanken!
Op het gebied van afslanken is voeding de bepalende schakel. Je haalt de meeste winst uit een op jou afgestemd voedingspatroon! Voeding speelt de grootste rol in het creëren van een negatieve energiebalans en dus afslanken. In de basis moet je om af te slanken een negatieve energiebalans creëren. Niet sexy, wel de waarheid.

2. Gebruik krachttraining om je lichaam te shapen!
Krachttraining gebruik je tijdens periodes van een negatieve energiebalans om spierweefsel te behouden/spierverlies te minimaliseren. De spieren moeten geprikkeld blijven om te groeien, want de spieren zorgen voor de vormen (ook bij vrouwen!). Ga dus niet opeens lichte gewichten gebruiken met veel herhalingen. Teveel mensen die gaan cutten/droogtrainen worden in zo’n periode vanuit het niets een duursporter.

3. Cardio is simpelweg een tool!
Tijdens cutten/droogtrainen/ het verlagen van je vetpercentage is cardio simpelweg een tool om een bijdrage te leveren aan het totale calorieverbruik. Een tool die ingezet moet worden wanneer het nodig is (bijvoorbeeld om voldoende te kunnen blijven eten) en een tool die moet passen bij het doel. Zet niet direct alle strategieën en tools in, omdat je die op een later moment nog wel eens harder nodig kan hebben.

4. Elke vorm van cardio heeft zijn plaats!
Er is altijd veel discussie gaande over de beste vorm van cardio om te doen (low-intensity, high-intensity, etc.) Alle cardiovormen hebben hun plaats zo lang het matcht met de gegeven situatie. Iemand die moeilijk te been is, kan geen high-intensity cardio doen. De hersteltijd na een high-intensity interval training is ook weer langer. Allemaal zaken om rekening mee te houden. De tool moet matchen met het doel.

5. Neem jezelf niet in de maling!
Vergeet niet dat de calorieën die je verbruikt tijdens de cardio niet de echte hoeveelheid calorieën zijn. Niet alleen omdat de apparaten vaak niet accuraat zijn, maar ook omdat je in de tijd dat je cardio doet, je normaliter ook calorieën zou verbruiken. Als je in een uur normaliter 60 calorieën verbruikt in rust en in datzelfde uur 300 calorieën hebt verbruikt door middel van cardio betekent dit dat je eigenlijk 240 calorieën hebt verbruikt.

6. Zelfbeeld
Besteed aandacht aan je voeding en training omdat je van jouw lichaam houdt, niet omdat je jouw lichaam haat! Focus je liever op een levenslange gedragsverandering dan een quick fix, detox kuur of crash dieet.

Larissa-Kracht-vs.-Cardio